1568 Edirne Antlaşması

» » 1568 Edirne Antlaşması

zigetvar-edirne
ÇeşitBarış Antlaşması
İmzalanma Tarihi 27 Şubat 1568
YerEdirne
İmzacı
devletler
Osmanlı İmparatorluğu
Avusturya Arşidüklüğü
DilleriOsmanlıca, Almanca

Kanuni Sultan Süleyman döneminde Avrupa’da gerçekleşen gelişmeler sonrasında Osmanlı Devleti; gelişme gösteren olaylara kayıtsız kalmamıştır.

Erdel beyi ile Habsburg arasında var olan anlaşmazlık; Avrupa genelini ilgilendiren bir durum haline gelmiştir. Erdel Beyi’nin Habsburg topraklarındaki fetih hareketlerinin sonuç vermesi üzerine Kutsal Roma Germen İmparatoru; Osmanlı’dan taleplerde bulunarak; fethedilen toprakların iadesini istedi. Aynı zamanda Osmanlı ile olan barış şartlarını ihlal eden Erdel’e savaş ilan edildi. Böylelikle kanuni Sultan Süleyman’ın 13. ve son seferi olan Zigetvar Seferi başlamış oldu.

Osmanlı ordusu 5 Ağustos 1566 Zigetvar Kalesi’nin önlerine geldi. Kale önünde var olan kalın surlar ve hendekler sebebiyle bu savunmayı aşmak ve kaleyi zapt etmek oldukça zordu. Bir yandan da kanuni Sultan Süleyman’ın sefer esnasında vefat etmesi de Zigetvar Seferi’ni önemli kılan bir diğer gelişme olarak kabul görmektedir. 19 Ağustos günü de Zigetvar Kalesi fethedildi.

Bu kale kuşatmasına gitmek zorunda kalan Osmanlı ordusunun temel sebebi; 1562 yılında imzalanmış olan barış mütarekesinin ihlal edilmesi durumudur. Zigetvar Seferi sonucunda Osmanlı ordusunun almış olduğu olumlu sonuçlar sebebiyle yeniden bir barış konferansı için masaya oturulmuştur. Edirne Antlaşması adı verilen bu sözleşme Habsburg Monarşisi ile imzalanmıştır. 27 Şubat 1568 tarihinde imzalanan bu antlaşma Osmanlı Devleti’nin lehine sonuçlanan bir antlaşma olarak tarihteki yerini almıştır.

Edirne Antlaşması Maddeleri

  1. Avusturya’nın elinde bulundurmuş olduğu Kuzey Macaristan toprakları; yine bu ülkenin elinde kalacaktı.
  2. Transilvanya ve Moldova’daki Osmanlı hakimiyeti kabul edildi.
  3. Maximilian, Osmanlı’ya yıllık 30.000 duka altın verecek.
  4. Yalnız bu topraklar için Osmanlı Devleti’ne ödemekte olduğu yıllık 30 bin duka altını ödemeyi de sürdürecekti.

Yardımcı Olabilecek Video

İlk yayınlanma tarihi: Ağustos 4, 2017
Son güncellenme tarihi: 26 Ocak 2020

Bu makalede yer alan tüm bilgiler çeşitli resmi tarihi kaynaklardan faydalanılarak ekibimiz tarafından oluşturulmuştur. Detaylar için eksik bilgi bilgilendirme sayfamıza bakabilirsiniz.

1. Viyana Kuşatması

Antlasmalar.com
6 dakikada okuyabilirsiniz

Senedi İttifak

Antlasmalar.com
2 dakikada okuyabilirsiniz

Kerden Antlaşması

Antlasmalar.com
1 dakikada okuyabilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir