Çeşit | Barış Antlaşması |
İmzalanma Tarihi | 24 Temmuz 1923 |
Yer | Lozan (İsviçre) |
İmzacı devletler |
|
İmzalayanlar | Constantin I. Diamand Dr. Rıza Nur Bey Elefterios K. Venizelos İsmet Paşa Kentaro Otchiai Jusammi Marki Camille Garroni Maurice Cesar Joseph Pelle Sör Horace Rumbold |
Dilleri | Fransızca |
Yunan kuvvetlerinin Kurtuluş Savaşı’nda başarılar kazanan düzenli Türk ordusunun karşısında direnç gösterememesi üzerine müzakerelere başlanılması kararı alındı. İngiltere ve Fransa bölgedeki çıkarlarının gideceği konusunda endişeliydi
Türkiye’yi temsil etmek üzere bu antlaşmalara Rauf Orbay katılmak istiyordu ancak Mudanya’daki başarısından dolayı bu temsil hakkı İsmet İnönü’ye verildi. TBMM’yi İsmet İnönü başkanlığında Dr. Rıza Nur Bey ve Hasan Saka’dan oluşan bir heyet temsil etmiştir.
İsmet İnönü’nün bu antlaşmaya gönderilmesinin en önemli sebebi geçmişteki siyasi ve askeri başarıları olmuştur. Lozan Barış Antlaşması’na Amerika Birleşik Devletleri (ABD) de gözlemci göndermiştir. Görüşmeler 20 Kasım 1922’de başlamıştır; ama itilaf devletlerinin uzlaşmaz tutumu sebebiyle anlaşma sağlanamadan konferans dağılmıştır. Bu durum üzerine ordumuz her ihtimale karşı çatışma hazırlığına başlamıştır; ancak alakadar ülkelerin istemesi üzerine görüşmeler tekrar başlamıştır.
Lozan Antlaşması Nedir?
Lozan antlaşması, Kurtuluş Savaşı’ndaki zaferimizden sonra 24 Temmuz 1923 tarihinde TBMM ile Türkiye’yi işgal etmek isteyen devlet arasında imzalanmış barış antlaşmasıdır.
Lozan Barış Konferansı’na Hangi Ülkeler Katılmıştır?
Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, Japonya, Yunanistan, Portekiz, Belçika, Romanya ve Yugoslavya temsilcileri arasında imzalanan bir barış antlaşmasıdır. Rusya ve Bulgaristan sadece boğazlar ile ilgili konularda bu görüşmelere katılmıştır.
ABD, savaşta taraf olmadığı için Lozan Barış Antlaşması’nı imzalamamıştır.
Lozan Antlaşması’nın Maddelerini Kısaca Özetleyecek olursak;
- Sınırların oluşturulması,
- Osmanlı Borçları,
- Boğazlar Meselesi,
- Savaş Tazminatı,
- Azınlıkların durumu,
- Kapitülasyonlar,
- Patrikhane,
- Yabancı Okulların durumu.

Lozan görüşmelerinin sona ermesine sebep olan anlaşmazlıkları şu şekilde sıralayabiliriz.
- Kapitülasyonların kaldırılması (en çok tartışma yaratan konudur),
- Musul meselesi,
- Boğazlar konusu,
- Musul ve Kerkük sorunu.
Bu sorunların çözüme kavuşmaması sebebiyle görüşmelere ara verilmiş ve bir süre sonra tekrar görüşmeler başlamıştır.

Lozan Antlaşmasının Maddeleri
a-) Sınırlar
- Suriye; 20 Ekim 1921’de Fransa hükümeti ile yapılan Ankara antlaşmasına göre belirlenmiştir. Yani Hatay, Türkiye Cumhuriyeti sınırları dışında kalmıştır; ancak 1939 yılında yapılan bölge referandumu ile Antakya, Türkiye’ye bağlanmıştır,
- Yunanistan; Mudanya Ateşkes Antlaşması‘na göre belirlenmiştir. Yani Meriç ırmağı iki ülke arasındaki sınır olarak kabul edilmiştir.
- Irak; antlaşma sırasında çözülemeyen konulardan birisidir. Musul – Kerkük sınır ve Petrol anlaşmazlığı nedeniyle bu konu Türkiye ve İngiltere arasında 9 ay içinde çözümlenmek üzere ertelenmiştir,
- İran; imzalanan Kasr-ı Şirin antlaşmasına göre, Türkiye – Bulgaristan sınırı da 1913 İstanbul Antlaşması’na göre belirlenmiştir,
- Türkiye’de Gökçeada, Bozcaada ve Tavşan adası haricindeki Ege adalarını Yunanistan’a vermiştir. 12 Ada ise İtalya’ya kalmıştır. Ancak 2. Dünya Savaşı’ndan sonra İtalya’nın On İki Ada’dan çekilmesiyle birlikte Yunanistan’a bırakılmıştır. Zaten 12 Ada, Uşi Antlaşması‘nda Osmanlı döneminde İtalyanlara bırakılmıştı.

b-) Boğazlar
- Üzerinde en çok durulan konulardan biridir. Bu konu ilk görüşmelerde bir sonuca ulaşmasa da daha sonra çözüme kavuşturulmuştur,
- Türklerin başkanlığını yaptığı komisyon kurulacak ve bu komisyon tarafından yönetilecektir,
- Boğazların iki tarafındaki 15 – 20 kilometrelik alan askerden ve silahtan tamamen arındırılacaktır,
- Ticaret gemileri bu boğazlardan barış zamanında serbest bir şekilde geçebilecek, savaş gemileri ise sınırlandırılacaktır,
- Boğazlara herhangi bir saldırı olması durumunda gereken önlem Milletler Cemiyeti tarafından alınacaktır.
c-)Borçlar
- Osmanlı’nın 1854 tarihinden beri aldığı borçlar artık ödenemez hale gelmişti. 1. Dünya Savaşı’ndan sonra yapılan Lozan Antlaşmasına göre TBMM heyeti Osmanlı’dan kalan borçları ödemeyi kabul etmiştir,
- Kalan borçlar, ayrılan devletler arasında paylaştırılmış ve ödenmek üzere taksite bağlanmıştır (53. Madde).
- Borçların Türk Lirası ya da Fransız Frangı olarak ödenmesi kararına varılmıştır,
- Genel Borçlar Yönetimi ve Düyun-u Umumiye İdaresi kaldırılmıştır.
d-) Savaş Tazminatı
- Yunan Hükumeti’nin, Türkiye Cumhuriyeti’ne tazminat ödemesi kararı verilmiştir; ancak ülkenin ekonomik bakımdan zayıf olması sebebiyle bu tazminatı ödeyemeyeceği düşünülerek, Karaağaç ve çevresinin tazminat olarak Türkiye’ye bırakılacak.
e-) Azınlıklar
- Türkiye sınırlarında yaşayan tüm azınlıklar Türk yurttaşı sayılmıştır,
- Azınlıklara tanınan ayrıcalıklara son verilmiş, azınlıkların Türk vatandaşlarına verilen haklardan yararlanmaları sağlanmıştır. Bu madde sayesinde Avrupalı devletlerin iç işlerimize karışması engellenmiştir,
- Azınlıklarla ilgili alınan kararlardan biri de nüfus mübadelesi kararıdır. Bu karar ile Türkiye’de yaşayan Rumlar ve Yunanistan’da yaşayan Türkler yer değiştirmiştir. Nüfus Mübadelesine İstanbul ve Batı Trakya’da yaşayanlar dahil edilmemiştir.
f-) Kapitülasyonlar
- TBMM’nin kararlı olduğu ve kesinlikle taviz vermediği konu olarak bilinmektedir. Yabancı devletlere tanınan ayrıcalıklara tamamen son verilmiştir.
- Kapitülasyonları fırsat bilerek ülkemizde faaliyet gösteren ticaret kuruluşlarına, TC yasalarına uyma zorunluluğu getirilmiştir.
g-) Patrikhane
- Ortodoksların dini merkezi olan bu kurumun, siyasi faaliyette bulunmamaları şartıyla İstanbul’da kalması kararlaştırıldı.
h-) Yabancı Okullar
- Yabancı okulların, Türkiye’nin koyduğu yasalara uygun bir şekilde faaliyetlerine devam edebilmesi kararı alınmıştır,
- Bu okulların düzenlenmesinin Türk hükümeti tarafından yapılacağına karar verilmiştir. Bu sayede okullarda dini ve siyasi içerikli eğitim verilmesi engellenmiştir. Bu konu Fransız, Vatikan ve Türkiye arasında daha sonra tekrar bir sorun haline gelmiştir.
Lozan’ın Sonuçları
- Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığı ve Misak-ı Milli, itilaf devletleri tarafından resmen tanınmış ve kabul edilmiştir,
- Bu antlaşmanın yapılmasıyla birlikte Türkiye’yi zor durumda bırakan Sevr antlaşması geçersiz hale gelmiştir,
- Kapitülasyonlar kesin olarak kaldırılmış ve Türkiye Cumhuriyeti ekonomik özgürlük kazanmıştır,
- Verilen bağımsızlık mücadelesi ve bazı devletlere umut ışığı olmuştur,
- Rum ve Ermeni iddiaları tamamen sona ermiştir,
- Bu antlaşmadan sonra Batılı devletlerle ilişkiler yumuşamaya başlamış ve inkılaplara ortam hazırlanmıştır,
- Askeri zaferler sonrasında siyasi zaferler kazanılmıştır,
- Kürdistan kurulması engellenmiştir.
- Dış politikaların esasları belirlenmiş ve sulh sağlanmıştır.
Lehimize Çözüme Ulaşan Konular
- Savaş tazminatı lehimize çözümlenen konulardan biridir,
- Kapitülasyonlar tamamen kaldırılmış böylece Türkiye ekonomik bağımsızlığına kavuşmuştur,
- Azınlıklar konusunda kesinlikle ödün verilmemiş ve dış devletlerin iç işlerimize karışması engellenmiştir,
- İtilaf Devletlerinin İstanbul’u boşaltması da lehimize çözümlenen konulardan biridir,
- İlk görüşmelerde aleyhimize sonuçlanmasına rağmen Boğazlar ve Hatay sorunu daha sonradan lehimize çevrilen bir konu olmuştur.
Aleyhimize Çözümlenen Konular
- Batı Trakya’nın Yunanlılara bırakılması aleyhimize sonuçlanan konulardan biridir,
- 12 Ada’nın kaybedilmesi ve bir daha geri alınamaması,
- Osmanlı borçlarının Türkiye Cumhuriyeti tarafından ödenmesi,
- Patrikhane’nin İstanbul’da kalması.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Lozan’dan Beklentileri
- Türkiye’nin sonra çözüme ulaştırmak istediği konulardan en önemlisi kapitülasyonlardı. Meclisin en önemli beklentisi kapitülasyonları geçersiz kılarak Türk Devleti’nin bağımsızlığını kazanmasıydı.
- Amaçlardan bir diğeri ise Ermeni devletinin kurulmasını engellemekti.
- Türkiye ve Yunanistan arasında sorun haline gelmiş olan konulardan adalar, tazminat, Batı Trakya ve nüfus değişimi sorunlarını çözüme kavuşturmak.
- Avrupalı devletler ile aramızdaki sorunları çözerek barış elde etmek.
NOT: İtilaf Devletleri ikilik çıkarmak amacıyla Konferansa hem TBMM’yi hem de Osmanlı Hükümeti’ni çağırmıştır; lakin 1 Kasım 1922 tarihinde saltanatın kaldırılması ile birlikte bu ikiliğe son verilmiş ve bir sorun yaşanmamıştır.

Lozan Barış Antlaşması’nın Önemi
Mustafa Kemal Atatürk, Yunanlıların verdiği zararı diğer devletlere gösterebilmek adına görüşmelerin İzmir kentinde gerçekleşmesini istemiştir; fakat Atatürk’ün bu isteği kabul edilmemiş ve Lozan Barış Konferansı İsviçre’nin Lozan kentinde imzalanmıştır. Söz alan temsilcimiz İsmet İnönü “Hürriyet ve istiklâl istiyoruz” diyerek Türk devletinin kararlılığını belirterek, hiçbir konuda ödün verilmeyeceğini tüm dünyaya duyurmuştur. Bu barış antlaşması 16 sözleşme, beyanname, esas nüsha, protokol ve nihai senetten oluşmuştur. Bu sözleşmede sözler veren devletler, sözlerinde durdukları için antlaşma uzun yıllar boyunca geçerli sayılmış ve günümüzde halen yürürlükte kalmayı başarmıştır. Mezarlıklar konusu da çok net şekilde açıklanmış ve Türkiye’nin egemenliği korunmuştur.

Lozan’da Çözülemeyen Konular
Lozan’da çözülemeyen konular 1923 ile 1939 tarihleri arasında çözülmüştür.
- Musul vilayeti/petrolü ve Irak sınırı meselesi,
- Boğazlar (Çanakkale ve İstanbul) sorunu,
- Hatay’ın durumunun netleşmemesi,
- Ege Adaları meselesi.
Lozan Barış Antlaşması sayesinde Türkiye, eşit ve bağımsızlığını kazanmış bir devlet olarak kamuoyu tarafından kabul edilmiştir. Türkiye’nin bağımsızlığını kazanmasının en etkili sebebi kapitülasyonların kaldırılması olmuştur.
Kapitülasyonların kaldırılmasıyla yabancı devletlere verilen ayrıcalıklar son bulmuştur. Halifelik ve saltanatın birbirinden ayrılmasıyla da konferansta Türkiye tek yetkili hükümet olarak görülmüştür. Bu antlaşma sonrasında Türk vatandaşları eşitlik ve bağımsızlık kazanırken, azınlıkların da bütün hakları güvence altına alarak eşit şartlarda yaşamlarını sürdürmeleri benimsenmiştir. Lozan antlaşması ne zaman bittiği ise çok fazla sorulur hale gelmiştir. Kısaca belirtmek isteriz ki Lozan Antlaşması bitmiyor süresi bulunmuyor.
Lozan Anlaşması İle İlgili Videolar:
Yardımcı Olabilecek Bağlantılar:
Lozan’ın gizli maddesi var diyen cahillere kapak bir makale :)))
zor günlerdi.
ruhları şad olsun.
Başkent üniversitesi tüm maddeleri yayınladı. İsterseniz yabancı kaynaktan da okuyabilirsiniz. Toplam 143 madde.
Evet dediğin gibi İsmail arayana kaynak çok 🙂
Şehir efsanelerini önlediniz ya kralsınız.
Ben maddelerini en az bir cümle olacak şekilde istemiştim ama yine de elinize sağlık ☺🙂😊
Yanlış bilinen konular aydınlandı teşekkürler
Lozan nasıl olduda bir başarı olarak kabul edildi anlamak zor.Baştan aşağı kaybetmişsin savaşta kazanmısın masada kaybetmişin bunu görmek bu kadarmı zor.yunan savaş tazminatı olarak parası olmayınca karaağaç ve çevresini veriyor yahu orası zaten bizimdi neden kimse demiyor burayı İnönü denen şahıs almadımı biz nasıl para ödediysek Yunanistan da ödeseydi neymiş paraları yokmuş bizim varmıydı ki komedi baştan aşağı hainlik bu lozan.
Lozani. Başarı olup olmadığını anlamak için Sevr anlasmasini ve haritasını iyi incelemenizi tavsiye ederim.
12adalar konusu..
Türkiye’ye göre ise Montreux’den Boğaz-önü adalarının silahlandırılabileceği şeklinde bir anlam çıkarılamayacağı, çıkarılsa bile, Lozan Antlaşması’nın 12. maddesi vardır. Bu madde, anılan adaların 1914’te silahsızlandırıldığını doğrulamaktadır.
Şimdi neden adaların silahlandirilmasina izin verildi.
12 adalar Uşi Antlaşması ile kaybedilmişti güzel deyay.
Evet işte bir cahil yorumu daha. Lozan zafer değil ise o halde Sevr zafer sayılır. Sen hangisini tercih ederdin?
Lozan antlaşması hezimetmiş gerçekten,inanmıyordum ama yapılan ve bedel ile masada ne saçma şeyler yapmışız Musul ırak sorunudur diyor alla alla yaw savaş tazminatını vermiyormuş benim dedemi öldürene acıyacakmiydim adaları nasıl düşünemediniz uçak kaldıramıyoruz yunanin tacizine maruz kalıyoruz sayenizde
Lozan anlaşmasında Yunanistanın savaş tazminatının karaağaç ve çevresiyle sınırlı olmaması Batı Trakyanın ve 12 Adaların Türkiye Cumhuriyetine verilmesi gerekirdi. Ayrıca Musul ve Kerkük’ün de Türkİ Toprağı Sayılması gerekiyordu. İsmet İnönü oraya boşuna gitmiş bence, ATAM Mustafa Kemal Atatürk neden bu anlaşmaya gitmedi hala hep neden? Neden? Diyorum?
Sevr anlasmasini iyi inceleyin..ve lozani öyle değerlendirin.
oradaymış gibi yorum yapıyorsunuz. kolay değil öyle savaştan çıkıp güçlü durmak. yüzbinlerce vatandaşın ölmüş yeni yeni kendine geliyorsun karşında sana düşman bir sürü ülke var senin her dediğine evet diyecek olsalar orada ne işleri var. adamlar ülkeyi kurtarıyor gene yaranamıyor. iyi madem bıraksalardı da sevr aynen kalsaydı o zaman şimdi nerede azınlık olurdunuz kimbilir.
MADDELERİN EN BABASI, EKONOMİK OLARAK ZOR DURUMDA OLAN YUNANİSTANA SAVAŞ TAZMİNATIMIZDAN VAZ GEÇİP KARAAĞÇ CİVARI ARSAYA AVUNMAK… BRRAVVOO…. KAZANMAK BÖYLE İŞTE… MASADAN KALKARKEN DAHİ HESABI ÖDEMEK HER BABAYİĞİDİN KARI DEĞİL…
@Fatih ; sen çıkıp dersin artık Lozan ‘da olmamış, “banane banane Yunanistan borcunu ödemedi . Karaağacı verdi.Biz neden ödedik”diye.Senin gibiler aynı düzene boyun eğiyor.
Sizin basarinizda sevri imzalamakti
Kurtuluş savaşı yapilmasaydi Atatürk olmasaydı halimiz nice olurdu bunu düşünün.
Lozan bir zaferdir kim ne derse desin.