Locarno Antlaşması

» » Locarno Antlaşması

locarno-antlasmasi
İmzalanma Tarihi1 Aralık 1925
YerLondra
İmzacı
devletler
Birleşik Krallık
Fransa
Belçika
Çekoslovakya
İtalya Krallığı
Polonya
İmzalayanlarAristide Briand
Austen Chamberlain
Gustav Stresemann

1. Dünya Savaşı sonrasında Milletler Cemiyeti kuruldu ve Avrupa’da potansiyel bir tehlike olarak görülen Almanlardan endişe duyan diğer devletler yeni müzakereleri düşünmeye başladı. Fransa’nın Almanya’yı ekonomik açıdan yerle bir etmek için gündeme getirdiği tamirat borçları ve Versay Antlaşması, bu duyulan endişenin temel sebepleri olarak gösterildi.

Fransız Hükumeti, Almanya’dan istediği bu borçları temin edemeyince 1923 yılında sanayi bölgesi Rhur bölgesini işgal etti. Buna rağmen iki ülke arasında soğuk rüzgârlar daha da esmeye başlayınca savaş kapıya dayandı. Buna rağmen ABD ve Birleşik Krallık, bu gerginliği azaltmak için bir antlaşma önerdiler ve aracı oldular. 1924 yılında Londra’da imzalanan ve Almanya’nın Fransa’ya ödenecek olan ve 250 milyon dolardan başlayan borçları bir protokol ile konuşuldu ve iki ülke arasındaki gerginlik bu protokolden sonra azaldı. Bu güvenli ortamı devam ettirmek için İsviçre’nin Locarno kentinde toplanılması önerildi.

Locarno antlaşması
Locarno antlaşmasını anlatan o dönemden bir görsel.

Locarno Antlaşması Nedir?

1 Aralık 1925’te imzalanan Locarno Antlaşmanın temel amacı, devletleri savaştan korumak, dünya barışını sürdürmek ve bunun yanında devletlerin arasındaki anlaşmazlıkların barışçıl yöntemlerle çözülmesini sağlamaktı.

Locarno Antlaşması Kimler Arasında İmzalandı?

Almanya, Fransa, Belçika, İngiltere, Çekoslovakya ve İtalya devletleri arasında imzalanmıştır.



Locarno Antlaşmasının Önemli Maddeleri

  1. Birinci Dünya Savaşından sonra Fransa, Almanya ve Belçika’nın kesin sınırlarının çizildiğini öngören anlaşmada herhangi bir sorun çıkması durumunda duruma el koyacak olan kurum Birleşmiş Milletler Cemiyeti olduğu kabul edildi.
  2. Bu sayede olası herhangi bir anlaşmazlık çıktığı zaman durum barış yoluyla ile çözülecekti.
  3. Ayrıca bu anlaşma ile Almanya, Milletler Cemiyeti’ne üye olup diğer ülkelerle uluslararası bir iş birliğine girişmiş oldu.
  4. Avrupa’da kısa süre de olsa siyasi gerginlikler en aza indirgendi. Fakat 1929’da ortaya çıkan Ekonomik Buhran, Adolf ve Mussolini gibi sorunlar yüzünden Almanya tarafından yok sayıldı. 7 Mart 1936’da Almanya, üç tugaydan oluşan Alman tümenini Ren bölgesine soktu. Aynı gün içerisinde Hitler, Almanya’nın bu antlaşmaya bağlı olmadığını dünyaya ilan etti. Nazi dönemi başlamasıyla Locarno dönemi de son bulmuş oldu.

*Türkiye bu antlaşmaya katılmamıştır.

Yardımcı Olabilecek Bağlantılar:

İlk yayınlanma tarihi: Temmuz 15, 2017
Son güncellenme tarihi: 26 Ocak 2020

Bu makalede yer alan tüm bilgiler çeşitli resmi tarihi kaynaklardan faydalanılarak ekibimiz tarafından oluşturulmuştur. Detaylar için eksik bilgi bilgilendirme sayfamıza bakabilirsiniz.

Rapallo Antlaşması

Antlasmalar.com
2 dakikada okuyabilirsiniz

Nöyyi Antlaşması

Antlasmalar.com
1 dakikada okuyabilirsiniz

Trianon Antlaşması

Antlasmalar.com
1 dakikada okuyabilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir