1. Dünya Savaşı’nın kaybedilmesi sonrasında Anadolu hızlı bir şekilde işgal edilmeye başlanmıştır. İtilaf Devletleri önderliğinde yapılan işgaller her bölgede farklı bir işgal gücü ile karşı karşıya kalınmasına neden olmuştur. Yunanlıların Gediz Nehri civarlarında düzensiz şekilde oluşan Kuvayi Milliye kuvvetleri ile çarpıştığı savaş Gediz Muharebeleri olarak adlandırılmaktadır ve savaş 24 Ekim 1920’de başlamıştır.
Bölgede düzensiz milis kuvvetleri bulunuyordu ve dönenim Genel Kurmay Başkanı İsmet Bey ile Mustafa Kemal Paşa düzensiz birliklerin saldırmasının başarı sağlamayacağı kanaatindeydi. Ayrıca çevrede çok fazla Yunanlıların çok güçsüz olduğu ve bu yüzden saldırmanın gerekli olduğuna dair çok fazla haberlerde yayılıyordu. Gediz’de yer alan askeri birliklerin ayakkabıları ve teçhizatları ise çok kötü durumdaydı.
Gediz Muharebeleri Nedenleri
- Yunan ordusunun hazırlıksız yakalanacağı düşüncesi,
- Uşak ve çevresinin geri alınabileceği düşüncesi,
- Ali Fuat Paşa ve Ethem Bey’in ısrarları.
14 Ekim 1920’de hazırlık yapılmadan başlatılan bu saldırı Türk tarafı için ağır kayıplarla sonuçlandı. Emirlerin geç iletilmesi ve Kuvayi Milliye güçlerinden bazılarının emirlere uymaması yüzünden planlar işleyemedi.
Gediz Muharebeleri Önemi ve Sonuçları
- Düzenli ordunun şart olduğu anlaşıldı.
- Türk tarafı ağır kayıplar verdi.
- Yunanlılar Gediz’i işgal etti.
- Yenilgi, düzenli ordu kurulmasını geciktirdi.
- Yerel halk işgale karşı direnişte zorluk yaşadı.
- Askerin moral ve motivasyonu düştü.
Düzenli orduya geçiş daha sonrada Çerkez Ethem’in ayaklanmasına sebep olmuştur.