Çeşit | Barış Antlaşması |
İmzalanma Tarihi | 10 Ağustos 1664 |
İmzacı devletler | ![]() ![]() |
Dilleri | Osmanlı Türkçesi, Latince |
Vasvar Antlaşması; 1663-1664 Osmanlı – Avusturya Savaşı sonrasında yapılan müzakereler sonucunda ortaya çıkmıştır.
Erdel, Eflak ve Boğdan beyleri; Avusturya’nın gücünü de arkasına alarak Osmanlı İmparatorluğu’na karşı bir isyan hareketi başlatmışlardı. 2 yıl sürecek olan mücadele sonrasında da Osmanlı galip gelecek ve isyankâr beylikleri kapsayan bir antlaşma ortaya çıkacaktı.
1663 yılında Köprülü Fazıl Ahmet Paşa önderliğindeki Osmanlı ordusu; geçiş güzergâhında yer alan Uyvar Kalesi’nde konuşlandı. İsyankâr birliklerin Uyvar Kalesi’ne gelmesi üzerine yapılan mücadeleyi Osmanlı kazandı. Ağır kayıplara uğrayan birliğe General Montecuccoli komutasındaki Avusturya ordusu gelse de bu birlikler de Kaplan Mustafa Paşa birlikleri tarafından mağlup edildi.
1664 yılında Avusturya, Almanya’da yer alan şehir devletleri Bavyera ve Brandenburg, Kuzey Ren ile Saksonya ve Fransa’dan yardım istedi. Müttefiklerinden gerekli yardımı alan Avusturya; kaybettiği toprakları geri alabilmek adına yeniden harekete geçti. 1664 yılının Nisan ayında Kanije kalesine Avusturya ve müttefikleri saldırıda bulundu. Haziran ayında kuşatmayı kaldırmak zorunda kalan Avusturya’nın bu kararında Fazıl Ahmet Paşa’nın Uyvar Kalesi’nden Kanije’ye doğru ilerlemesi etkili oldu. Fazıl Ahmet Paşa daha sonradan da Zerinvar Kalesi’ni fethetti.

İlerlemeye devam eden Osmanlı ordusu, Raab ırmağını geçerek; Viyana’yı baskı altında tutmayı hedef edinse de yolu üzerinde Avusturya ordusu ile karşı karşıya geldi. St. Gottard mevkisinde karşı karşıya gelen iki ordu 1 Ağustos tarihinde savaş gerçekleştirdi. St. Gottard Muharebesi adıyla tarihte yerini alan bu savaşın sonucuna pek değiştiren bir katkısı bulunmadı. Yalnız bu savaş sonrasında 10 Ağustos 1664 yılında imzalanan Vasvar Antlaşması ile var olan savaş durumuna son verildi. Barış antlaşması ile Osmanlı elde etmiş olduğu kazanımları Avusturya tarafına kabul ettirmiş oldu.
Vasvar Antlaşması Maddeleri
- Savaş esnasında Osmanlı kuvvetleri tarafından ele geçirilmiş olan Uyvar ve Nograd toprakları Osmanlı Devleti’ne ait olacak. Zerinhar Kalesi ise yeniden inşa edilmemek şartıyla Avusturya tarafında kalacak.
- Erdel, Osmanlı İmparatorluğu’na bağlı kalmayı sürdürecek; ancak Erdel içerisinde gerek Osmanlı gerekse de Avusturya askeri yer almayacak.
- Osmanlı İmparatorluğu; Erdel Beyliği’nin Avusturya’ya saldırmasını engelleyecek.
- Her iki taraf; birbirlerinin topraklarını herhangi bir nedenden dolayı işgal ya da taciz edemeyecek.
- Avusturya savaş tazminatı ödeyecek.
- Her iki taraf da 200 bin kara kuruşluk hediyeleri barış simgesi olarak birbirlerine gönderecek.
- Antlaşma 20 yıl boyunca taraflar arasında kalıcı olacak.
- Osmanlı ordusu; Vasvar Antlaşması hükümdarlar tarafından onaylanıncaya kadar askeri hareketlerinde serbest kalacak.
Vasvar Antlaşması Önemi
Vasvar Antlaşması’nın hükümleri 20 yıl boyunca kalıcı olmamıştır. 31 Ocak 1682 yılında Avusturya tarafından ihlal edilen antlaşma sonrasında savaş ilan edilmiştir. Bu savaş sonunda da Raab ve Komaron kaleleri Avusturya’dan alınma başarısı gösterilmiştir.
Vasvar Osmanlı için çok önemli antlaşamalrdan birisi.
Köprülü Fazıl Ahmed Paşa ne yetenekli bir devlet adamıymış.